Christian Bexéus

Systemexpert Infor M3 och delprojektledare på Texus

Vilken typ av kunder du jobbar du mest med?

Vi jobbar med stora bolag, privata eller börsnoterade, som ofta har minst en miljard i omsättning. Jag jobbar själv främst med kunder inom livsmedelsindustrin. Det har bara blivit så. Det som är roligt med livsmedelsbranschen är att det är så enkelt att relatera till produkterna. Ofta är det varumärken som de flesta känner till och har en relation till på något sätt. Det är inte en ask med 15 skruvar som ska in i en okänd maskin.

Hur fick du upp ögonen för just affärssystem?

Jag är utbildad civilingenjör i industriell ekonomi från LTH i Lund, men visste egentligen inte riktigt vad jag skulle göra med utbildningen. Men jag gjorde mitt exjobb på Lyckeby Culinar som jobbar med smak och konsistens till livsmedel, och där blev jag kvar i sju år. Sista tiden som logistikchef. Det var på Culinar jag för första gången kom i kontakt med affärssystem. Då hade jag ingen aning om att jag skulle tycka det var så roligt.

Vad är det som gör att det är så roligt?

Jag tycker det är kul att utveckla ett företags processer, och affärssystem är ett verktyg i detta. Det kan vara allt ifrån att hjälpa medarbetare i en fabrik eller på ett lager att göra sitt jobb enklare eller snabbare, till att säkerställa att allt underlag finns till en rapport som en CFO vill ha för att kunna analysera lönsamhet till exempel.

Hur hamnade du på Texus?

Jo, Culinar jobbade med ett konsultbolag som hette Tacticus som ägdes av bland andra Johan och Mårten, som sedan grundade Texus. Jag sökte jobb på Tacticus och fick det. Men efterhand blev vi uppköpta av allt större internationella drakar som inte förstod vår affär överhuvudtaget, att vi vill vara nära kunden. Johan och Mårten valde att till slut hoppa av storbolagståget och starta Texus. Veckan efter att de hade startat, i augusti 2020 mitt under pandemin, skickade jag in min ansökan. Ingen av oss visste vad det skulle bli. Men jag trivdes med killarna och ville vara med från start och forma företaget.

Oj, vad djärvt! Hur var första tiden?

Det var spännande! Vi hade ingen egen lokal i början utan satt i källaren till restaurangen Johan P i centrala Malmö. Det fanns ett stort konferensbord och en glasvägg mot en vinkällare. Så ibland stod jag där inne och hade kundmöte omringad av hundratals vinflaskor.

Vad är det absolut bästa med Texus enligt dig?

Det är det personliga. Vi bryr oss om våra relationer, både med varandra och med våra kunder. Vi säger ofta att ”det finns inget uppdrag som är för litet” och det handlar om att ta hand om kunden och finnas där. Vill de ha hjälp ett par timmar så hjälper jag dem ett par timmar. Vi jobbar väldigt nära våra kunder, som en del av deras team.

Gäller den nära relationen även kollegor emellan?

Ja verkligen! Hos oss är det öppet och prestigelöst. Det finns inga hierarkier överhuvudtaget, varken yrkesmässigt eller åldersmässigt, Det finns inget som säger att en 61-åring inte kan ta hjälpa av en 25-årig kollega eller vice versa. Vi vill hjälpa varandra och utbyta kunskap. Det finns ingen konkurrens mellan oss, bara en väldigt go stämning.

 

Vill du veta mer? Hör av dig till Christian!
christian.bexeus@texus.se
+46 733 325 092